Ameliyat Öncesi Hastaları Bilgilendirme Formu

Bu Belge Ameliyat Sonrası Karşılaşılabilecek Sorunlarda Sizlere Işık Tutup,  Yol Göstermek  Ve İyileşme Sürecinize Yardım Etmek,  En Önemlisi  Hatalı Kararlar Vermenizi Engellemek Amacı Hazırlanmıştır. Lütfen Dikkatle Okuyunuz.

Bel/Boyun Fıtığı , Bel/Boyun Kayması, Dar Kanal Veya Bunların Beraber Olduğu Durumlarda Ve De Carpal Tunnel (Bilek Kanalı Sendromu)Nda Söz Konusu Sinir Basısı Olayıdır Ve Hasta Bu Sinir Sıkışıklığından Kurtulmak İçin Ameliyat Olmaktadır. Sinir Basısında Ağrı, Uyuşma, Hatta İleri Durumlarda Kısmı Ya Da Tam Felçler Yaşanmaktadır. Ameliyat Ne Kadar Başarılı Olursa Olsun, Sinir Öncesinden Uzun Süre Bası Altında Kaldığından Ameliyat Sonrası Şikayetler Bir Süre Daha Devam Edecektir. Kapıya Sıkışan Ve Ezilen Parmak, Kapı Açılsa Da Dokunun Ezilmesinden Dolayı Morarır Ve Birkaç Gün Ağrımaya Devam Eder. Yara İyileşinceye Kadar Bu Devam Eder. Aynı  Mekanizma Burada Da İşler. Ancak Burada Olay Değişik Bir Sıra Takip Eder. En Kolay Motor Olan Yani Hareket Ettiren Lifler Döner. Eğer Dönme Kabiliyeti Varsa.. Yani Hala Tamamen Ölmemişse. Hareketin Dönmeye Başlaması Ağrı Devam Etse De Basının Kalktığının İspatıdır. Ağrı Bir Miktar Hastada Kalıcı Olmuşsa (1 Yıl Sonunda Karar Verilir) Bu Mevcut Basının Şiddetli Olmasındandır Ve Yetersiz Cerrahiyi İşaret Etmez. Hele De Motor Lifler Geri Dönmüşse...

Dar Kanal Fıtıktan Farklı Olarak  Çok  İleri Vakada Gelmiş İse, Yani Felç Aşamasında Gelmiş İse Yapılan Ameliyat Sadece Olanı Korumaktadır. Ameliyat Sadece Hastanın Yatalak Noktaya Gelmesini Engeller. Bu Da Bir Kazançdır. Nöropatik Ağrı (Kalıcı Ağrı) Gelişecek Kadar Basının Uzamasından Dolayı Sinir Hasar Görmüş İse, Ağrının Da Bir Kısmı Kalıcı Olabilir. Normal Seyirde Genellikle Ağrı Birkaç Ay Devam Eder Ama Giderek Azalmalıdır.

Fıtıkta Ağrı Sürmesi İse Bazen 1-2 Gün Bazen De Sinir Fazla Ezikse Bir Kaç Ay Sürebilir.   Ağrının Sürmesi Ameliyatın Başarısız Olduğunu Göstermez, Telaşa Kapılmamalıdır.    Ne İlginçtir Ki Hastalar Kol-Bacak Kuvvetinden Çok Uyuşmayı Çok Önemser. Felcin Uyuşmayla Aynı Olduğunu Zannederler. Oysa Beyin Cerrahları Uyuşmanın Olması İle Değil, Öncelikle Hareketle İlgilenir. Çünkü Uyuşmayı Yaratan Dokunma Lifleri Zaten Çok İnce, Dayanıksız Ve Basıya Duyarlıdır Ve Sinirin En Dış Tabakasında Yer Aldığından Ameliyat Sonrası Düzelmeyebilir. Doktor Bu Olasılığı Hastasına  Anlatmalıdır. Ameliyat Başarısını Harekete Bakarak Takip Ederiz. Bel/Boyun Fıtığından Sonra Hareket Genellikle Ertesi Gün Gelmeye Başlar. Ancak Bası Cok Uzun Süreli Ve Şidedetli İse Felcin Tamamı Dönmeyebilir. 1 Yıl Sonuna Kadar Dönebilen Zaten Döner.  Bir Kısmının Kalması Ameliyatın Başarısız Olduğunu Göstermez. Bel/Boyun Fıtığı Ameliyatlarını Hastada Felç Olduğu Zaman Yaparız. Ya Da Felci Olmasa Da Çok Ağrısı Olup Çeşitli Yöntemlerle Bunu Geçiremeyenleri De Ameliyata Alırız. Herzaman Büyük Fıtık Ameliyat Demek Değildir. Yeterli Bulgusu Yoksa Ameliyata Alınmamalıdır. Bazen Tam Tersi, Küçük Fıtıklar Ameliyat Bulgusu Vermişse Ameliyata Alınırlar. Mr Görüntüsü Her Zaman Klinikle Beraber Gitmez. O Nedenle Ameliyat Kararı Filme Bakarak Değil Tamamen Hasta Muayenesinde Mevcut Klinik Bulgular Ve Doktorun Tecrübesiyle Verilir.

Ağrıyı Gidermek İçin Antiepileptik Grubu Ağır İlaç Kullanan Hastalar Ameliyat Olmadan Da Eğer İlacı Aniden Keserlerse Ağrı Çok Şiddetli Ve Çok Artarak Geri Döner. Sinir Dokusu İlaca Alışkanlık Yaptığı İçindir. O Nedenle Böyle Hastalar Ameliyat Olduğunda Ameliyat Başarılı Olsa Bile İlacı Hemen Kesmemelidir. Aksi Taktirde Hasta Ameliyatın Başarısını Anlamaz. İlaç Birkaç Ay İçinde Yavaşça Kesilmelidir.

Ameliyat Sonrası Ağrı Azalıyor Diyebilmek İçin Şunlar Olmalıdır:

1-Ağrı  Eskisi Gibi Şiddetlidir Ama Gelince Seyrek Gelir

2-Veya Ağrı Sık Gelir Ama Eskisine Göre Hafiftir

3-Ya Da Ağrı Şiddeti Aynıdır Ama Hasta Alışık Olduğu İlacını Almayı Kesmiştir.

Ameliyat Sonrası Gelişebilecek Her Olayı- İyi Ya Da Kötü- Doktorunuza Anlatmalısınız. Dışarıdan Başka Sağlık Mensuplarından Alınan Görüşler Size Zarar Verir. Dahası Etik Değildir, Üstelik Yasa Karşısında Sizi Suçlu Duruma Düşürür. Çünkü Yasalar, Doktoru -Yaptığı Ameliyatı Eğer Takip Etme Şansı Kendilerine Verilmezse- Korumaktadır.

Platin Ameliyatlarında Hastalarımıza  Daima En Kaliteli Titanium Malzemeler Takmaktayız.  Bizim Kullandığımız Vida-Rod- Plak Sistemi Avrupa Standartları Enstitüsünden Onay Almış Xxx Medikal'in İnstrumantasyon Sistemidir Ve Mevcutlar İçinde Belki De En İyisidir. Buna Rağmen Sistem İyi Kurgulanıp Uygulansa Bile Hastanın Aşırı Kilosu Veya Yanlış Kuvvetlere Maruz Kalma, Düşme, Ağır Kaldırma Vb. Nedenlerle Vida Boynundan Ya Da Rod-Çubuk Gövdesinden Kırılabilir. Telaşlanmamak Gerekir. Çıkartılması Gerekmez. Vidalar Zaten Ameliyat Sonrası 5. Aya Kadar Hizmet Eder. Kemikler Kaynadıktan Sonra İnstrumanın Zaten Fazla Görevi Yoktur. Kaynama Süresi İçinde Kırılsa Bile Birbirlerine Olan Bağlantılar Onu Olduğu Gibi Yerinde Tutar. Yani Sistem Hizmete Devam Eder. Bu Süre İçersinde De Yerinden Oynamadığı Gibi Anatomik Olarak Da Uzak Olduğu İçin Asla Sinire Değmez. Vida Kırıldı Diye Vidayı Çıkarmak İçin Yeniden Ameliyata Gerek Yoktur.

Eğer (İyileşme Sürecinden Önce) Rod Kırılmışsa Yeni Ameliyatla Kırık Rod Çıkartılıp Yerine Yenisi Takılmalıdır. Çünkü O Takılmazsa Vidalar Birbirinden Bağımsız Ve İletişimsiz Kalır. Sistem Tedavi Edici Olmaz.

Ameliyat Sırasında Vida Yanlışlıkla Sinire Değer Şekilde Uygulanırsa (Ki Bu Nerdeyse İmkansızdır. Skopi Yani Röntgen  İle Ameliyatta Kontroller Yapıyoruz), Hasta Ameliyat Sonrası Az Veya Çok Ayağı Felçle Çıkar. İyi Uygulanmış Vidanın İse Sonradan Aylar Sonra Sinire Değmesi Söz Konusu Değildir. Dolayısıyla Herşey Yolunda Giderken Ameliyattan Çok Sonra Yine De Masum Olabilecek Bir Ağrı Eklenebilir. Ameliyat Yapan Doktorunuzu Lütfen Bu Durumdan Haberdar Ediniz. Başka Doktorlara Başvurmayınız.

Çıkabilecek Yeni Ağrılar Ya Da Felçler Pekala Şunlardan Olabilir

1-Platin Takılan Seviyelerin Üst Ya Da Alt Hizasında Yeni Bier Seviyede Yeni Dar Kanal Varlığı- Oldukça Sık Görülür..

2-Ya Da Ameliyat Seviyelerinde Veya Alakasız Seviyelerde Yeni Fıtık Oluşumları Ya Da Zamanında Var Olan Önemsiz Fıtıkların Yol Alması Sonucu Oluşan Ağrı,Uyuşma Ya Da Kuvvet Kayıpları.

3-Düşme Ya Da Benzeri Travma İle Omur Cisminin Kırılması Ve Farkedilmemesi

4-En Sık Sebep Karın İçi Basınç Artışı, Ikınma Zorlanma Sonucu Ameliyatlı Sinirin Yatağındaki Tamir Dokusu Tarafından Tokatlanarak  Zarar Görmesi

5-Bel/Ense  Ağrısının Kalıcı Olması (Farklı Sebepledir-Aşağıdaki Açıklamayı Okuyunuz)

En Önemlisi Bel/Ense Ağrısı Konusudur. Hiç Bir Aklı Başında Beyin Cerrahı Sadece Bel/Ense  Ağrısı Olan Hastayı Ameliyata Almaz. Çünkü Bu Bulgu,  Fıtık, Omur Kayması, Ya Da Dar Kanala Eşlik Eden Bulgu Olmaktan Çok, Bel/Boyundaki Mekanik Sorunlar, Yanlış Yüklenmeler, Yumuşak Doku Romatizmaları, En Çok Da Psikosomatik Nedenledir. Bel/Boyun Ağrısı Zaten Ameliyatı Yapılan Hastalığa Eşlik Etmekteyse Otomatik Olarak Ameliyat Sonrası Düzelir, Başka Nedenlerden Dolayı İlave Olmuşsa  Ameliyat Sonrası Geçmeme İhtimali De Vardır. .Yani Bel/Boyun Ağrısının  Kalması Ameliyatın Başarısız Geçtiği Anlamına Gelmez. Sebepleri Araştırılmalıdır. Kısacası, Cerrahın İlgilendiği Bulgular, Bacak/Kol-El  Bulgularıdır.

Ameliyat Sonrası Her Vakada Ameliyat Yerinde Belli Oranda Yapışık Dokular (Tamir Dokusu-Granulasyon Dokusu-Skar Dokusu) Gelişir . Bu Da Diğer Sinirlere Göre Hasta Siniri Yatağında Sınırlar Ve Hareket Kabiliyetini Engeller. Eğer Hasta Ikınma Hareketi Yaparsa, Ağır Kaldırır Ya Da Kilo Alırsa, Ya Da Yere Eğilir Karnını Sıkılştırırsa, Bazen De Aksırma Öksürmekle, Karın İçi Basınç Artar , O Da Beyin Omurilik Sıvısı  Basıncına Yansır, Bu Da Sinirleri Tokatlar Ve Ameliyat Olan Sinir Yatağında Kayamadığı İçin Yaralanır. Bu Da Ağrının Şiddetlice Geri Dönmesi, Uyuşmalar Ve Hatta Bazen Felç Oturması Anlamına Gelir. Bu Şikayetler Oluşursa Doktorunuza Ulaşmadan Önce Neyi Yanlış Yaptığınızı Sorgulamalısınız.

Bazen Duruma Göre Ameliyat Sonrası Gelişen Yapışık Dokuları Yeni Bir Ameliyatla (Revizyon Cerrahisi Yani Düzeltme Cerrahisi) İle Açmaya Çalışırız. Sinir Dokusu Hasarı İhtimali Varsa Tamamen Açamadıklarımız Olabilir. Bu Nedenle Bazen Bu Ameliyatlarda Ağrıyı Tam Kesemeyebilir Veya Hareketi Tam Geri Döndüremeyebiliriz. Ne Kadarını Düzeltebilirsek O Kadar İyidir Prensibiyle Yaklaşırız Ve Bunu Hastanın Kabul Etmesi Durumunda Ancak Ameliyat Uygularız. Unutmayınız Ki Yapışık Doku Gelişimi Yapısaldır. Doktor Hatasından Oluşmaz. Ameliyat Sonrası Tekrar-Az Da Olsa- Yapışma İhtimali Vardır.

Her İki Bacakta, Hatta Kollarda Felci Olan Tekerlekli Sandalyedeki Hastaların Ameliyatlarından Alınacak Sonuçlar Yaranın Seviyesi (Boyun, Sırt Veya Bel Bölgesi) Ve Yaranın Derecesine (Hafif, Orta Ya Da Ağır)  Göre Değişir. Örnek: Boyun Seviyesindeki Omurilik Hasarı Ameliyattan Sonra Düzelmeye Başlarken Önce Altındaki 12 Seviye Yani Sırt Bölgesine Çalışır. Bu Da Dik Oturma, İyi Nefes Alma, İyi Öksürme, İyi Hapsırma Demektir Ki Hepsi Akciğerleri Koruyan Fonksiyonlardır. Dik Oturmanın Oturamayan Hasta İçin Ne Kadar Önemli Olduğunu Unutmayınız. Bunlar Düzelmeden Bacak Lifleri Geri Dönmez. Bu Nedenle Alt Sırt Ya Da Bel Bölgesinden Aynı Derecede Yaralanan Hastanın Bacakları, Yakın Komsuluk Nedeniyle Bir Önceki  Örneğe Göre Daha Kolay Ve Kısa Zamanda Dönecek Demektir.  Ancak  Yara  Şiddeti Farklıysa Ters Durumlar Olabilir. Örnek: Uzak Olmasına Rağmen Boyun Bölgesi- Yara Eğer Daha Hafifse- Ameliyat Sonrası    Alt Sırt Ya Da Bel Bölgesindeki Ağır Yaraya Göre Daha Çabuk Bacağa Ulaşacak Şekilde Düzelir.  . Tuvalet Yaptıran Lifler Genellikle En Son Cevap Verir Veya Bazen Düzelmez..Sonuç Olarak Her Vaka Kendi İçinde Ayrı Değerlendirilir. Hiçbir Ameliyat Sonucu Bir Diğerine Benzemez.

Önemli Not:  Ameliyat Sonrası Komplikasyonlar Çıksa Bile Pek Çoğunun Çaresi Olduğunu Unutmayınız..Telaşlanmamalı, Vesvese Yapmamalısınız.  Doktorunuza Güvenmeye Ve Saygılı Olmaya Devam Etmelisiniz. Doktorunuz Sizi Hiç Bir Zaman Yarı Yolda Bırakmayacaktır.   Sağlıklı Günler Dileriz..